Macarons met gezouten karamel

Macarons met gezouten karamel




Macarons met gezouten karamel

Macarons zijn echt één van mijn favoriete traktaties! En dan zeker met gezouten karamel. Meestal, als ik ze maak, zijn ze ook binnen 1-2 dagen verdwenen, haha. Ze zijn zo heerlijk zacht en crunchy en dan in combinatie met de gezouten karamel.. mjam! 

Als je ze maakt is het ideaal als je een macaron vel (evt. onder je bakpapier) hebt liggen zodat je weet hoe groot je ze moet maken. Maar mocht je dit niet hebben, is dit geen ramp. Je kunt ze op de gok allemaal ongeveer even groot maken en dan achteraf de juiste groottes bij elkaar zoeken (dit doe ik ook altijd). Of je kunt er voor kiezen om allemaal cirkeltjes met een pen of potlood op het bakpapier te tekenen met behulp van een ring of klein kopje. Zo weet je zeker dat de macarons allemaal even groot zijn

Het lekkerste vind ik als je de macarons een nachtje in de koelkast bewaard, maar meestal geef ik ze die tijd niet eens haha! Verder moet je ze wel in de koelkast bewaren, maar haal ze er vlak voor het serveren even uit! Zo is de vulling niet zo koud als je ze gaat eten. 

Wil je nog meer lekkers maken?

Ik heb ook nog een heerlijk recept voor citroen macarons! En heb je zin in chocolade? Dan moet je deze chocolate chip cookies eens proberen! En ben je net als ik ook gek op karamel? Dan moet je deze gezouten karamel cheesecake eens proberen. Het is wel een klein bommetje, maar zo onwijs lekker! 

Macarons met gezouten karamel

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,75 van de 5)
Laden...
Serves: 30 macarons
Cooking Time: 1,5 hour

Ingredients

  • 150 g amandelpoeder (meel kan ook), gezeefd
  • 150 g poedersuiker, gezeefd
  • 110 g eiwit
  • 150 g kristalsuiker
  • 40 ml water
  • evt. kleurstof
  • 90 ml slagroom
  • 60 g suiker
  • 100 g boter
  • ± 7 g grof zeezout (je kunt het beste op smaak toevoegen)

Instructions

1

Zet een pannetje op het vuur met 40 ml water en 150 g kristalsuiker en verwarm deze tot 118 ºC.

2

Klop met een mixer 55 g eiwit stijf en schenk als het suikerwater op temperatuur is deze in een dun straaltje via de rand toe. Klop het eiwit nu nog 10 minuten tot het afgekoeld is.

3

Meng in een kom de amandelpoeder, poedersuiker en de overige 55 g eiwit door elkaar heen en eventueel ook de kleurstof.

4

Voeg 1/3 deel van het eiwit toe aan het amandelmengsel en zorg dat het goed gemengd is. Schep vervolgens voorzichtig het overige eiwitschuim er doorheen. Vul een spuitzak met het eiwitschuim.

5

Bekleed de bakplaat met bakpapier en spuit er kleine rondjes op van ongeveer 3 cm. Zorg dat er ruimte genoeg is want ze zullen nog uitzakken tot ongeveer 4-4,5 cm. Sla de bakplaat lichtjes een paar keer op het aanrecht zodat er wat luchtbelletjes kunnen ontsnappen. Laat ze vervolgens een half uurtje drogen tot ze niet meer aan je vinger plakken als je ze aanraakt.

6

Verwarm de oven voor op 150 ºC.

7

Bak de macarons in ongeveer 15 min. gaar. Haal ze uit de oven en laat het bakpapier met de macarons direct van de bakplaat af glijden zodat ze op een rooster of het aanrecht af kunnen koelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn kun je ze van het bakpapier loshalen.

8

Leg de macarons in paren naast elkaar zodat ze allebei ongeveer dezelfde grote hebben.

9

Verwarm voor de vulling de slagroom tot het net kookt. Haal van het vuur en zet aan de kant.

10

Doe de suiker in een pannetje met een dikke bodem en verwarm op medium-hoog vuur tot de suiker is gesmolten tot een mooie goudbruine karamel kleur. Voeg vervolgens de slagroom toe en roer goed door elkaar. Verwarm nog één minuut of tot dat het genoeg ingedikt is.

11

Haal het pannetje van het vuur en voeg de boter en het zout toe (doe dit bij voorkeur op smaak! Dus proef af en toe even:-)). Laat het afkoelen tot de juiste dikte en doe de karamel in een spuitzak.

12

Haal de macarons van het bakpapier af en maak tweetallen van dezelfde grote. Spuit op de helft van de macarons een laagje gezouten karamel en leg vervolgens de andere helft erop. Bewaar de macarons in de koelkast.

Notes

Extra nodig: suikerthermometer en 2 spuitzakken *Een handige manier is om de spuitzak in een groot glas te zetten waarbij je de randen van de spuitzak over het glas laat vallen. Zo kun je hem gemakkelijk vullen!


Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien! 




5 Comments

  • Reply
    Hilde Dijkshoorn
    februari 14, 2024 at 15:21

    Hi , ik heb kortgeleden hele mooie ( vind ik zelf) macarons gemaakt en gevuld met banketbakkersroom. De volgende dag was het een soort van plakkerig prutje geworden helaas ik denk omdat de vulling natuurlijk met melk gemaakt wordt.. Wat is nu de beste vulling voor een macaron zonder dat deze instort?
    Groetjes Hilde

    • Reply
      Vicky
      februari 22, 2024 at 14:54

      Hi Hilde,

      Zelf gebruik het liefst een variant met boter of chocolade erin. Dit wordt weer hard/stevig. Dus bijvoorbeeld een ganache of karamelvulling!

      Groetjes!

  • Reply
    Sanna
    juli 4, 2021 at 18:27

    Hey vicky,
    Een vraagje het eiwit dat je bij het amandelpoeder en poedersuiker doet. Moet dat ook stijf geklopt zijn of gewoon eiwit zonder op de kloppen?

    • Reply
      Vicky
      december 10, 2021 at 20:52

      Hi Sanna!

      Excuses voor het late bericht. De blog heeft van de zomer even stil gelegen, maar ben inmiddels weer druk aan de slag!

      Maar het eiwit wat je bij het amandelmeel doet moet ongeklopt zijn!

      X Vicky

  • Reply
    Bablofil
    juli 16, 2017 at 14:40

    Thanks, great article.

  • Leave a Reply