Crème brûlée
Crème brûlée

Dit is echt het ultieme Franse dessert! Een heerlijke vanille custard met een lekker laagje gekarameliseerde suiker er overheen. Dit is echt het dessert dat ik in een restaurant moét over te slaan. Aangezien ik altijd anders voor hetzelfde kies: crème brûlée. Love it! Je zou denken dat het best moeilijk te maken is, maar dat is het juist totaal niet! Het enige “moeilijke” is dat je de crème brûlée schaaltjes in huis moet halen. Maar verder is het een heel simpel, maar overheerlijk dessert. Enkel gemaakt van slagroom, eigeel, suiker en vanille! Het beste aan een crème brûlée is dat je de bovenkant kapot maakt met de bolle kant van een lepel en dat het dan zo heerlijk uit elkaar ‘kraakt’. Om dit effect juist te krijgen moet je twee keer een laagje rietsuiker karameliseren. Deze truc heb ik geleerd op mijn werk en is echt goud waard. Zo heb je altijd dat perfecte bovenste laagje! 

crème brûlée

crème brûlée

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen waarderingen)
Laden...
Serves: 4 personen
Cooking Time: 2 uur

Ingredients

  • 400 ml slagroom
  • 4 eierdooiers
  • 40 g suiker
  • 1 vanillepeul
  • snufje zout
  • 8 el rietsuiker

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 125 °C.

2

Snijd de vanillepeul door midden en schraap met een mesje het merg uit de vanillepeul.

3

Voeg het merg en de vanillepeul samen met de slagroom in een pannetje en verwarm deze tot het kookpunt.

4

Klop ondertussen in een kommetje de eidooiers, suiker en het snufje zout goed door elkaar met een garde.

5

Haal de slagroom van het vuur als deze tot het kookpunt is gekomen en voeg vervolgens het eigeel er doorheen en roer goed door elkaar.

6

Giet het roommengsel in de crème brûlée schaaltjes en zet deze in een ondiepe ovenschaal. Vul vervolgens de ovenschaal met kokend water tot de schaaltjes voor ¾ onder water staan. Zet de crème brûlée voor 60 min. in de oven.

7

Ze zullen nog een beetje wiebelig zijn zodra je ze uit de oven haalt, maar dit hoort zo! Zet ze nu voor minimaal een uur in de koelkast om uit te harden.

8

Bestrooi de crème brûlée met rietsuiker en karamelliseer de laag met een gasbrander. Laat dit afkoelen en strooi voor de tweede keer de rietsuiker over de crème brûlée en karamelliseer de laag voor de tweede keer. Zo krijgt de crème brûlée een extra krokante laag.

Notes

Extra nodig: 4 crème brûlée schaaltjes, gasbrander + een ondiepe ovenschaal waar de schaaltjes inpassen.


Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments

Leave a Reply