Gevuld speculaas met amandelspijs

Gevuld speculaas




Gevuld speculaas met amandelspijs

De geuren die vrij komen terwijl je gevuld speculaas maakt zijn echt heerlijk. Ze trekken door heel je huis en je zit gelijk in de speculaas ofwel Sinterklaas sferen. Zelf vind ik speculaas het lekkerst als hij volledig is afgekoeld. Hierbij proef je de speculaas smaken extra goed. Hij is heerlijk bros aan de buitenkant en lekker smeuïg door de amandelspijs aan de binnenkant.

Speculaas garneer je met blanke amandelen. En deze kun je helmaal in thema maken! Dus maak je hem bijvoorbeeld speciaal voor iemand? Of wil je juist meer in Sinterklaas sferen? Dan zou je de bovenkant kunnen versieren met blanke amandelen in de vorm van diegene zijn letter. Of maak juist een Sinterklaas mijter! Je kunt in ieder geval helemaal los gaan op de bovenkant!

Ik heb deze variant zelf gemaakt met eigen gemaakte amandelspijs, wat super makkelijk om te maken is. Hier komt binnenkort eens een receptje van online! Maar je kunt ook prima amandelspijs uit de supermarkt of van de markt halen.

Nog meer Sinterklaas inspiratie?

Naast dit gevuld speculaas heb ik nog een aantal andere heerlijke Sinterklaasrecepten. Zoals deze kruidnoten cheesecake met gezouten karamel! Het is wel een klein bommetje, maar mijn god wat is deze lekker. Cheesecake + karamel + pepernoten! #loveit! En zin om zelf je chocoladeletter te maken? Probeer dan eens deze zelfgemaakte chocoladeletter van melkchocolade!

Gevuld speculaas

Gevuld speculaas met amandelspijs

Print Recipe
Serves: 20 stukjes Cooking Time: 30 min. + 1,5 u wachttijd

Ingredients

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 130 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 5 tl speculaaskruiden
  • 2 el karnemelk
  • snufje zout
  • 500 g amandelspijs
  • 1½ ei
  • 20 blanke amandelen

Instructions

1

Mix alle ingrediënten, behalve het amandelspijs met behulp van een mixer tot één geheel. Maak er een grote bal van en omwikkel het met plastic folie. Laat het deeg vervolgens minimaal een uur in de koelkast rusten.

2

Verwarm de oven voor op 180 °C.

3

Smeer de bakvorm in met wat boter en vouw bakpapier zo dubbel dat het precies de bodem bedekt, maar enkel aan 2 kanten naar boven steekt. Zo kun je straks gemakkelijk je gevuld speculaas uit de bakvorm tillen.

4

Kneed het amandelspijs met 1 ei tot het één geheel is en zet aan de kant tot gebruik.

5

Pak ⅔ van het speculaas deeg en kneed dit goed door tot je een mooi soepel deeg krijgt. Rol vervolgens met behulp van een deegroller het deeg uit zodat je de bodem goed bedekt maar ook 2 cm van de zijkanten. Leg het deeg in de bakvorm.

6

Verdeel het amandelspijs in de bakvorm en maak egaal met behulp van de bolle kant van een natte lepel.

7

Kneed vervolgens het overige deeg tot een mooi soepel deeg en rol ook deze uit ter grootte van de bakvorm. Bedek het spijs met het speculaas deeg en duw de zijkanten goed aan. Druk de randen vervolgens nog een keer aan met een vork.

8

Klop het ½ ei goed los. Bestrijk de speculaas met wat losgeklopt ei en versier de bovenkant met de amandelen. Bestrijk hierna ook de amandelen nog even met wat losgeklopt ei.

9

Bak de speculaas in ±35 min. goudbruin & gaar. Laat hem afkoelen in de vorm en haal hem er daarna uit.

Notes

Extra nodig: brownie bakvorm 23x23cm


Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!




No Comments

Leave a Reply