Karamel-meringue taartjes met geroosterde amandelen

Karamel meringue taartjes met geroosterde amandelen




Karamel-meringue taartjes met geroosterde amandelen

Deze meringue taartjes met karamel zijn echt een guilty pleasure en perfect voor de echte zoetekauw! De combinatie van meringue, karamelslagroom en geroosterde amandelen smaakt zo onwijs lekker en maakt dit het perfecte meringue toetje! Deze meringue taartjes hebben een beetje weg van een mokka gebakje, waar ik ook echt dol op ben. Stiekem heb ik er ook wat teveel op toen ik dit receptje had gemaakt. Ze blijven echt heerlijk en zijn lekker luchtig met romige karamelslagroom en crunchy amandelen. #loveit De perfecte combinatie!

Begin optijd!

De meringue taartjes vergen alleen wel wat wachttijd. Dus ik raad je aan de dag van te voren te beginnen! Je moet namelijk de karamelslagroom een nachtje in de koelkast laten staan en daarnaast moet je de meringues ook 2,5 uur in de oven zetten. Eigenlijk perfect voor het kerstdiner! Zodat je op de dag zelf geen stress meer hebt en je ze zo kunt afmaken. Je hoeft voor de meringue taartjes alleen nog de slagroom op te kloppen, amandelen roosteren en de karamelschotsen maken! En dat zijn allemaal kleine klusjes die je zelfs ruim van te voren kunt doen. Dus geen stress tijdens jouw kerstdiner!

Extra inspiratie nodig?

Op zoek naar nog meer meringue toetjes? Probeer dan eens deze meringue kerstkrans met lemoncurd & passievrucht! Of deze super makkelijke Eton mess met mango & passievrucht met kant-en-klare meringue!

Karamel-meringue taartjes met geroosterde amandelen
Karamel-meringue taartjes met geroosterde amandelen
Karamel-meringue taartjes met geroosterde amandelen

Karamel-meringue taartjes met geroosterde amandelen

Print Recipe
Serves: 6 personen Cooking Time: 45 min + 2,5u & 1 nacht wachttijd

Ingredients

  • Voor de karamelslagroom:
  • 125 g suiker
  • 375 ml slagroom
  • Voor de meringue:
  • 130 g eiwit (± 4 eieren)
  • 175 g kristalsuiker
  • Voor de karamelschotsen:
  • 75 g suiker
  • Voor de amandelcrunch:
  • 50 g blanke amandelen

Instructions

1

Doe voor de karamelslagroom de suiker in een pannetje en zet dit op middelhoog vuur. Zodra de zijkanten beginnen te smelten beweeg je het pannetje af en toe heen en weer zodat de suiker zich beter verdeelt. Zorg dat het een mooie goudbruine kleur krijgt. Gaat het kleuren te snel? Zet dan het vuur wat lager.

2

Als alle suiker is gesmolten voeg je de helft van de slagroom toe. Pas op want het kan nu gaan bubbelen. Laat de pan staan op middelhoog vuur en blijf roeren tot alle karamel in de slagroom is opgelost. Voeg vervolgens de andere helft van de slagroom toe. Roer goed door elkaar. Zet het vuur nu uit en laat het mengsel wat afkoelen. Als het wat afgekoeld is kun je het in een ander kommetje of bijv. een maatbeker gieten. Dek deze af met wat plastic folie zodat er geen laagje ontstaat en zet de karamelslagroom een nachtje in de koelkast.

3

Voor de meringue verwarm je de oven voor op 100°C en bekleed alvast 2 bakplaten met bakpapier.

4

Klop het eiwit schuimig en voeg daarna in 3 delen de suiker toe. Als de suiker volledig is opgenomen voeg je pas het volgende deel toe. Klop nu de meringue op in de hoogste stand voor 8 minuten.

5

Verdeel nu in totaal 18 hoopjes op de bakplaat (3 meringue per toetje) en maak ze met behulp van een lepel ongeveer 1 cm hoog. Probeer ze met de lepel mooi te vormen met wat golven en pieken erin. Dit ziet er straks mooi uit bij het toetje!

6

Bak de meringue voor 2,5 uur in de oven. Haal ze daarna eruit en laat ze volledig afkoelen op de bakplaat.

7

Voor de karamelschotsen bekleed je alvast een bakplaat met bakpapier. Doe de suiker in een pannetje en zet dit op middelhoog vuur. Je doet hier hetzelfde als de eerste stap met de karamelslagroom: Zodra de zijkanten beginnen te smelten beweeg je het pannetje af en toe heen en weer zodat de suiker zich beter verdeelt. Zorg dat het een mooie goudbruine kleur krijgt. Gaat het kleuren te snel? Zet dan het vuur wat lager.

8

Als alle suiker is gesmolten giet je de karamel op het bakpapier en verdeel de karamel over de bakplaat door middel van de bakplaat aan verschillende kanten schuin te houden tot je een mooi dun laagje hebt. Laat dit minimaal 30 min. uitharden (bij voorkeur langer).

9

Hak voor de amandelcrunch de amandelen fijn en rooster deze in een droge koekenpan tot deze mooi goudbruin zijn.

10

Klop de karamelslagroom op tot deze mooi stevig is, maar niet stijf.

11

Ga nu je taartjes opbouwen! Gebruik voor elk taartje 3 meringues. Leg alvast de 6 meringues neer en verdeel hierover wat karamelslagroom en bestrooi daarna met wat amandelcrunch. Leg hierboven op de andere meringue en zo ook de slagroom & de amandelen. Herhaal dit nog een keer tot alles op is. Sla met de achterkant van een lepel op de karamelschots zodat deze in mooie stukjes breekt. Verdeel deze boven op de meringues en serveer direct.


Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!




No Comments

Leave a Reply