Macarons met gezouten karamel

Macarons met gezouten karamel

YAY! Macarons zijn echt één van mijn favoriete traktaties! En dan zeker met gezouten karamel. Meestal, als ik ze maak, zijn ze ook binnen 1-2 dagen verdwenen, haha. Ze zijn zo heerlijk zacht en crunchy en dan in combinatie met de gezouten karamel.. mjam! 

Als je ze maakt is het ideaal als je een macaron vel (evt. onder je bakpapier) hebt liggen zodat je weet hoe groot je ze moet maken. Maar mocht je dit niet hebben (heb ik zelf ook niet), geen ramp. Dan moet je gewoon heel erg je best doen om ze allemaal dezelfde grootte te maken! Bewaar ze na het maken wel in de koelkast, maar haal ze er vlak voor het serveren er even uit en geniet ervan! 

Macarons met gezouten karamel

Print Recipe
Serves: 30 macarons Cooking Time: 1,5 hour

Ingredients

 • 150 g amandelpoeder (meel kan ook), gezeefd
 • 150 g poedersuiker, gezeefd
 • 110 g eiwit
 • 150 g kristalsuiker
 • 40 ml water
 • evt. kleurstof
 • 90 ml slagroom
 • 60 g suiker
 • 100 g boter
 • ± 7 g grof zeezout (je kunt het beste op smaak toevoegen)

Instructions

1

Zet een pannetje op het vuur met 40 ml water en 150 g kristalsuiker en verwarm deze tot 118 ºC.

2

Klop met een mixer 55 g eiwit stijf en schenk als het suikerwater op temperatuur is deze in een dun straaltje via de rand toe. Klop het eiwit nu nog 10 minuten tot het afgekoeld is.

3

Meng in een kom de amandelpoeder, poedersuiker en de overige 55 g eiwit door elkaar heen en eventueel ook de kleurstof.

4

Voeg 1/3 deel van het eiwit toe aan het amandelmengsel en zorg dat het goed gemengd is. Schep vervolgens voorzichtig het overige eiwitschuim er doorheen. Vul een spuitzak met het eiwitschuim.

5

Bekleed de bakplaat met bakpapier en spuit er kleine rondjes op van ongeveer 3 cm. Zorg dat er ruimte genoeg is want ze zullen nog uitzakken tot ongeveer 4-4,5 cm. Sla de bakplaat lichtjes een paar keer op het aanrecht zodat er wat luchtbelletjes kunnen ontsnappen. Laat ze vervolgens een half uurtje drogen tot ze niet meer aan je vinger plakken als je ze aanraakt.

6

Verwarm de oven voor op 150 ºC.

7

Bak de macarons in ongeveer 15 min. gaar. Haal ze uit de oven en laat het bakpapier met de macarons direct van de bakplaat af glijden zodat ze op een rooster of het aanrecht af kunnen koelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn kun je ze van het bakpapier loshalen.

8

Leg de macarons in paren naast elkaar zodat ze allebei ongeveer dezelfde grote hebben.

9

Verwarm voor de vulling de slagroom tot het net kookt. Haal van het vuur en zet aan de kant.

10

Doe de suiker in een pannetje met een dikke bodem en verwarm op medium-hoog vuur tot de suiker is gesmolten tot een mooie goudbruine karamel kleur. Voeg vervolgens de slagroom toe en roer goed door elkaar. Verwarm nog één minuut of tot dat het genoeg ingedikt is.

11

Haal het pannetje van het vuur en voeg de boter en het zout toe (doe dit bij voorkeur op smaak! Dus proef af en toe even:-)). Laat het afkoelen tot de juiste dikte en doe de karamel in een spuitzak.

12

Haal de macarons van het bakpapier af en maak tweetallen van dezelfde grote. Spuit op de helft van de macarons een laagje gezouten karamel en leg vervolgens de andere helft erop.

Notes

Extra nodig: suikerthermometer en 2 spuitzakken *Een handige manier is om de spuitzak in een groot glas te zetten waarbij je de randen van de spuitzak over het glas laat vallen. Zo kun je hem gemakkelijk vullen!


Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
 

1 Comment

 • Reply
  Bablofil
  juli 16, 2017 at 14:40

  Thanks, great article.

 • Leave a Reply