Citroen macarons

Citroen macarons




Citroen macarons

Macarons zijn een van die koekjes die ik niet in huis moet halen omdat ik ze echt binnen no-time opeet. Zo had ik laatst een doosje gekregen met 20 stuks… Ze hebben het nog niet eens een dag volgehouden in m’n huisje, want toen waren ze al op! Love it! Macarons kun je in iedere smaak bedenken die je wilt! Citroen is één van mijn favoriete smaken, dus vandaar dat ik voor citroen macarons heb gekozen! Je kunt in principe het basiskoekje gebruiken en heerlijk variëren met de vulling. Ik heb om de citroensmaak nog wat extra te benadrukken, ook wat citroenschil in het koekje gedaan en natuurlijk gele kleurstof voor de mooie gele kleur!

Nog wat tips: kies als je voor kleurstof gaat wel kleurstof die je kunt gebruiken om te bakken! Anders vervaagt de kleur en dat zou zonde zijn. Ook heb je voor de macarons een suikerthermometer nodig, maar je kunt ook prima een bakthermometer gebruiken bijvoorbeeld van de ikea (kost volgens mij maar 8 euro). Zorg dan wel dat het puntje de bodem niet raakt door bijvoorbeeld het staafje vast te plakken met ducktape of klem te zetten met een klemmetje.

Wil je nog meer bakken?

Probeer dan eens deze macarons met gezouten karamel! En net zo dol op citroen als ik? Dan moet je zeker één van deze recepten eens proberen: Tagliatelle met kip, spinazie & een citroen roomsaus, citroenrisotto met basilicum of deze verfrissende citroen scones!

Citroen macarons 

Citroen macarons

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,40 van de 5)
Laden...
Serves: 30 macarons
Cooking Time: 2 uur

Ingredients

  • 150 g amandelpoeder (meel kan ook), gezeefd
  • 150 g poedersuiker, gezeefd
  • 110 g eiwit
  • 150 g kristalsuiker
  • 40 ml water
  • 1,5 citroen, geraspt
  • evt. gele kleurstof
  • 80 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 200 g poedersuiker
  • 2 el slagroom
  • 2 el citroensap
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout

Instructions

1

Zet een pannetje op het vuur met 40 ml water en 150 g kristalsuiker en verwarm deze tot 118 ºC.

2

Klop met een mixer 55 g eiwit stijf en schenk als het suikerwater op temperatuur is deze in een dun straaltje via de rand toe. Klop het eiwit nu nog 10 minuten tot het afgekoeld is.

3

Meng in een kom de amandelpoeder, poedersuiker, rasp van een halve citroen en de overige 55 g eiwit door elkaar heen en eventueel ook de kleurstof.

4

Voeg 1/3 deel van het eiwit toe aan het amandelmengsel en zorg dat het goed gemengd is. Schep vervolgens voorzichtig het overige eiwitschuim er doorheen. Vul een spuitzak met het eiwitschuim.

5

Bekleed de bakplaat met bakpapier en spuit er kleine rondjes op van ongeveer 3 cm. Zorg dat er ruimte genoeg is want ze zullen nog uitzakken tot ongeveer 4-4,5 cm. Sla de bakplaat lichtjes een paar keer op het aanrecht zodat er wat luchtbelletjes kunnen ontsnappen. Laat ze vervolgens een half uurtje drogen tot ze niet meer aan je vinger plakken als je ze aanraakt.

6

Verwarm de oven voor op 150 ºC.

7

Bak de macarons in ongeveer 15 min. gaar. Haal ze uit de oven en laat het bakpapier met de macarons direct van de bakplaat af glijden zodat ze op een rooster of het aanrecht af kunnen koelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn kun je ze van het bakpapier loshalen.

8

Leg de macarons in paren naast elkaar zodat ze allebei ongeveer dezelfde grote hebben.

9

Voor de vulling klop je de boter, poedersuiker, slagroom, citroensap, rasp van 1 citroen, vanille extract en een snufje zout met een mixer door elkaar tot het één geheel is. Vul een spuitzak met de citroen botercrème en spuit op 1 helft van ieder paar macarons op de platte kant van de macaron een toef citroen botercrème. Duw de tweede helft er tegenaan en laat ze in de koelkast in een doosje nog 24 uur "rijpen".

Notes

Extra nodig: suikerthermometer en spuitzakken


Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!




No Comments

Leave a Reply