Kruidnoten cheesecake met gezouten karamel

Kruidnoten cheesecake met gezouten karamel




Kruidnoten cheesecake met gezouten karamel

Deze cheesecake is echt alles wat ik het liefst wil hebben: kruidnoten – cheesecake & gezouten karamel. Zo lekker! Het is wel een klein bommetje, want ik had een stuk op tijdens de lunch en hoefde daarna de hele middag niet meer te eten.. hehe. Maar af en toe hoort zo’n goddelijke taart erbij! Zeker met Sinterklaas.

Deze kruidnoten cheesecake heb ik versiert met verschillende kruidnoten. Zo heb ik gekozen voor witte chocolade-, gezouten karamel– & normale kruidnoten. Maar kies gerust welke variant jij het lekkerst vindt!

En omdat ik zo dol ben op deze Sinterklaastaart wil ik vanaf nu ieder jaar een nieuwe sinterklaastaart gaan maken! Je kunt zoveel lekkere dingen maken. Zoals pepernotencreme, of juist allemaal pepernoten aan de buitenkant. Of arretjescake met pepernoten.. Yummy! Ik heb nu al weer zin in volgend jaar met Sinterklaas! En mocht je nog wat leuke verzoekjes hebben? Laat het hieronder in de reacties weten!

Op zoek naar nog meer Sinterklaas recepten?

Naast deze kruidnoten cheesecake heb ik ook nog dit heerlijke gevulde speculaas recept! Of juist zelf je chocoladeletter maken met melkchocolade! En hou je gewoon van cheesecake? Maak dan eens deze gezouten karamel cheesecake of deze brownie-cheesecake met frambozen!

Kruidnoten cheesecake met gezouten karamel

Kruidnoten cheesecake met gezouten karamel

Print Recipe
Serves: 1 taart Cooking Time: 1 uur + nacht + 1 uur wachttijd

Ingredients

  • Voor de bodem:
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 220 g kruidnoten
  • Voor de cheesecake:
  • 800 g roomkaas
  • 250 g suiker
  • 125 g sour cream
  • 5 eieren
  • 1 volle el maïzena, gezeefd
  • 100 g kruidnoten
  • Voor de karamel:
  • 120 g suiker
  • 60 ml slagroom
  • 70 g boter
  • ½ tl zeezout
  • Voor de topping:
  • ± 150 g kruidnoten (bijv. 50 g, witte chocolade-, 50 g gezouten karamel- & 50 g normale kruidnoten)

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 150 °C.

2

Bekleed de bodem van de springvorm alvast met bakpapier. Smeer ook de zijkanten in met wat boter.

3

Smelt voor de bodem de boter in een pan en maal ondertussen in een keukenmachine de kruidnoten tot broodkruimels. Heb je geen keukenmachine? Vouw de kruidnoten dan in een theedoek en sla erop met een pan o.i.d. tot ze verkruimeld zijn.

4

Voeg de kruidnotenkruimels toe aan de gesmolten boter en roer goed door elkaar. Verdeel het koekkruimel mengsel over de bodem. Druk goed aan met de achterkant van een lepel.

5

Voor de cheesecake vulling voeg je de roomkaas, suiker, sour cream & de gezeefde maïzena in een kom en meng dit met een spatel door elkaar. Als alles goed gemengd is voeg je 1 voor 1 de eieren toe. Pas al het ei is opgelost voeg je het andere ei toe. Check na het laatste ei goed of er geen ei meer zichtbaar is en voeg dan de kruidnoten toe.

6

Giet het mengsel in een taartvorm.

7

Zet een glazen of stenen schaal onderin de oven met water erin. Dit helpt zodat je cheesecake niet gaat scheuren aan de bovenkant. Zet vervolgens de cheesecake in het midden van de oven en bak deze in 50 min. gaar. Als de 50 min. voorbij zijn zet je de oven uit en laat je hem afkoelen in de oven. Zet hem als hij is afgekoeld in de koelkast en laat hem daar verder afkoelen. Bij voorkeur een nachtje.

8

Voor de gezouten karamel voeg je de kristalsuiker in een pan en verwarm de pan op medium hoog vuur terwijl je blijft roeren (Let wel op dat je een houten lepel of vuur bestendige spatel hiervoor gebruikt!). De suiker zal zich tot klonten vormen, waarna tot een dik bruine vloeistof. Zorg dat je de suiker een mooie goudbruine kleur krijgt. Als hij al snel donker wordt, zet dan het vuur wat lager.

9

Als de suiker volledig is gesmolten, voeg je direct de roomboter toe en blijf ongeveer 2 min. roeren tot alles gesmolten is. Voeg voorzichtig de slagroom toe terwijl je blijft roeren. Pas wel op, want het mengsel kan gaan bubbelen of spatten terwijl je de koude slagroom toevoegt! Laat het mengsel 1 min. zachtjes doorkoken.

10

Haal van het vuur en breng op smaak met ongeveer ½ tl zeezout. Laat het mengsel iets afkoelen.

11

Als het mengsel is wat is afgekoeld giet je het over de cheesecake en laat je de cheesecake nog 1 uur opstijven in de koelkast. Als je nog wat karamel over houd, bewaar dit dan. Dit kun je, als je het dan eventjes opwarmt, over de kruidnoten doen.

12

Verdeel als laatste de kruidnoten over de cheesecake en besprenkel de overgebleven karamel over de pepernoten.

Notes

Extra nodig: taartvorm 23 cm


Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!




No Comments

Leave a Reply