Boterkoek met vanille

Boterkoek met vanille




Boterkoek met vanille

Boterkoek is één van die gerechten die me helemaal terug brengt naar mij jeugd. Vroeger ging ik altijd bij mijn oma langs en ging ik standaard naar het koekjes-kastje, waar ik altijd op zoek ging naar een stukje boterkoek van de bakker. Zo lekker! En ik was niet de enige, wat ik moest altijd ook gelijk een stuk voor m’n vader meenemen. En laatst had ik een variant geproefd van boterkoek met vanille en vanille is nu niet meer weg te slaan uit mijn boterkoeken! 

Ik heb nu een simpele versie gemaakt met vanille, maar je kunt voor de variatie ook citroenschil toevoegen wat ook echt heerlijk smaakt. En hou je van appel? Dan moet je deze boterkoek met appel eens proberen! Die heb ik tijdens mijn werk in Rotterdam voor het eerst gegeten en blijft ook nog steeds een heerlijke variatie!

Wil je nog meer bakken? 

Probeer dan eens deze frambozen cheesecake bars!! Die heeft een heerlijk boterkoeklaagje en in combinatie met een cheesecake met frambozen is dat echt lekker! En heb je zin in nog iets met citroen? Probeer dan eens deze citroen macarons! Gevaarlijk lekker want ze zijn binnen no time op! Of probeer eens deze blondie met witte chocolade en frambozen! Ook heerlijk met hele stukken witte chocolade erin!

Boterkoek met vanille  

Boterkoek met vanille

Print Recipe
Serves: 1 boterkoek Cooking Time: 45 min.

Ingredients

  • 325 g bloem
  • 250 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 g witte basterd suiker
  • ½ vanillepeul
  • ½ ei
  • snufje zout

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180°C en besmeer de boterkoek vorm alvast met boter.

2

Voeg de bloem, roomboter, witte basterd suiker & het zout toe aan een beslagkom.

3

Schraap de vanillepeul uit en voeg ook het merg van de vanille toe.

4

Meng met behulp van een mixer met deeghaken (handen kan ook) het tot een soepel deeg.

5

Doe het deeg in de boterkoekvorm en druk met behulp van een natte lepel het deeg gelijkmatig in de vorm.

6

Kluts het ei goed door elkaar en besmeer de bovenkant van de boterkoek in met het ei.

7

Maak met een vork een raster boven op de boterkoek en zet hem in de oven voor 25-30 minuten tot hij mooi goudbruin is gekleurd.

8

Laat hem geheel afkoelen in de vorm.

Notes

Extra nodig: boterkoekvorm


Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!




No Comments

Leave a Reply